Het Taallab            uitdagende taalactiviteiten voor basisonderwijs

uitdagendetaalactiviteiten voor basisonderwijs

Welkom in het Taallab!

Deze website ben ik gestart omdat merkte dat leraren in het po behoefte hadden aan ideeën om taalactiviteiten rijker en meer open te kunnen maken. Te veel kinderen ontwikkelden het beeld dat het vak taal 'saai' is. 
Dat is een gemiste kans, want bezig zijn met taal kan juist heel boeiend en uitdagend zijn. Er moet dan wel iets veranderen aan de praktijk van veel scholen. Je moet die taalactiviteiten dan niet verpakken in invullesjes, en ook de oplossingen moeten niet al in een antwoordenboekje staan.

Deze website heeft daarom als doel leraren te inspireren tot onderzoekende activiteiten voor hun leerlingen, met en rond taal. Het vak 'Taal' kent veel facetten, zoals uit de rubrieken hiernaast blijkt. 

Wie meer achtergrond en samenhang zoekt, verwijs ik naar de boeken die ik de afgelopen jaren heb gepubliceerd en die staan vermeld bij 'Publicaties'.

Deze website gebruik ik inmiddels ook om oefenmaterialen voor spelling en leren lezen beschikbaar te stellen. 

De knoppen die toegang geven tot deze oefenmaterialen vind je links,  in de kolom met onderwerpen, bijna onderaan.

Rond deze en nog wat andere thema's bedenk en verzamel ik achtergrond-informatie en lesideeën en zet die op deze website. Meestal zullen dit geen kant-en-klare lessen zijn. Ik vind het belangrijk dat je als leraar zelf de activiteiten kunt kiezen die passen bij de context en de leerlingen die jij voor ogen hebt. Ik hanteer hierbij het motto 'vorm volgt functie'. Je moet zelf de vorm kiezen die past bij de bedoeling die jij ermee hebt.
Wel schrijf ik de teksten bij de onderzoeksthema's zoveel mogelijk gericht aan leerlingen. Of ze in die vorm ook geschikt zijn voor jouw leerlingen, moet je zelf beoordelen. Het staat je vrij de teksten aan te passen, mits de opdrachten open blijven en gericht op denkprocessen van hogere orde en op onderzoeksactiviteiten, waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat.

Als je zelf suggesties hebt, mooie ervaringen wilt doorgeven of vragen wilt stellen, dan kan dat via het contactformulier. Graag, want daarmee help je ook weer collega's. 

Ik hoop dat jij en je leerlingen aan de inhoud van het Taallab net zoveel plezier beleven als ik. Hieronder alvast een voorproefje...

Dolf Janson


 Ze bestaan dus echt: rode wijnglazen...

Niet te verwarren met deze: rodewijnglazen.


  


 

Opbellen
E-mail
Info